Over Mocia

Het MOCIA-onderzoeksprogramma heeft als doel om een verhoogd risico op achteruitgang in het denkvermogen (cognitieve achteruitgang) vast te stellen en dit risico kleiner te maken door het ontwikkelen van een leefstijlinterventie op maat. MOCIA staat in het Engels voor ‘Maintaining Optimal Cognitive function In Ageing’, oftewel het ‘behouden van een optimaal denkvermogen bij het ouder worden’.

Uit eerder onderzoek, dat uitgevoerd is in Finland, blijkt dat een combinatie van lichaamsbeweging, gezonde voeding, geheugentraining en een goede controle van de hart- en vaatgezondheid het denkvermogen van ouderen verbetert. Het denkvermogen gaat over dingen kunnen onthouden, nieuwe dingen kunnen leren en ergens je aandacht bij kunnen houden.

“Onze missie is het bevorderen van gezonde hersenen. We doen dit door het bepalen van effecten van leefstijlinterventies op het denkvermogen en het onderzoeken van de onderliggende relaties tussen de darmen en het brein. Daaruit willen we slimme en gepersonaliseerde ondersteuning ontwikkelen die mensen motiveert om gezonde keuzes te maken die bij hen passen.”

Positieve veranderingen in leefstijl kunnen uiteindelijk dus zorgen voor verbeteringen in het geheugen. Het is alleen nog niet duidelijk voor wie en hoe zulke veranderingen in leefstijl uiteindelijk zorgen voor verbeteringen in geheugen. Met de Nederlandse vervolgonderzoeken, die aangepast zijn op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten, willen wij hier graag meer over te weten komen en onderzoeken of we het positieve effect van leefstijl op het denkvermogen opnieuw aan kunnen tonen bij Nederlandse ouderen.

Het MOCIA-onderzoeksprogramma wordt gefinancierd door NWO: de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. MOCIA is onderdeel van het NWO-crossoverprogramma, dat als doel heeft Nederlandse kennis en innovaties te versterken met samenwerkingen tussen overheidsinstellingen en bedrijven. De samenwerkingen binnen MOCIA bestaan uit verschillende universiteiten en maatschappelijke en industriële partners. Wie deze partners zijn en waarom zij het belangrijk vinden om bij MOCIA betrokken te zijn, kunt u lezen op de partnerpagina.

Logo Mocia

Op de hoogte blijven van wat wij doen? Houdt de website in de gaten en volg ons op social media.