eHealth: Motiverende technologische hulpmiddelen

Over dit onderzoek

Met dit onderzoek willen we ontdekken hoe technologische hulpmiddelen motiverender gemaakt kunnen worden, zodat deze een gezonde leefstijl kunnen ondersteunen. Denkt u bijvoorbeeld aan het ondersteunen van uw voeding, beweging, slaap, stress, sociale interactie. Daarnaast zijn we ook benieuwd naar persoonlijke voorkeuren en behoeftes van 50-plussers met betrekking tot technologische hulpmiddelen. Onder technologische hulpmiddelen verstaan we apps, slimme horloges, en andere apparaten die bijvoorbeeld hartslag of stappen kunnen meten en daardoor inzicht geven in uw leefstijl.  

Het onderzoek heeft de vorm van een groepsgesprek met 10 personen en 2 onderzoekers. In totaal worden voor dit onderzoek 4 groepsgesprekken georganiseerd. Hiervan vinden er twee plaats in Enschede (5 of 6 oktober) en twee in Nijmegen (28 of 29 september). Bij aanmelding van dit onderzoek doet u maar aan één groepsgesprek mee.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoekers van de Radboud Universiteit (onderzoekscentrum Donders Instituut) in Nijmegen en van de Technische Universiteit Twente in Enschede.  

Logo Radboud Universiteit

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

De gemiddelde levensverwachting van mensen blijft nog steeds stijgen. Als gevolg hiervan krijgen steeds meer mensen een ongeneeslijke hersenziekte, zoals dementie. Ook steeds meer mensen merken dat hun geheugen of denkvermogen slechter wordt bij het ouder worden; dit wordt cognitieve veroudering genoemd.

Omdat er nog geen medicijn of genezingsmogelijkheid is gevonden voor dementie of cognitieve veroudering, wordt er veel onderzoek gedaan om de ontwikkeling van deze ouderdomsziektes te voorkomen of te vertragen. We weten dat overgewicht, een hoge bloeddruk, diabetes type-2, en weinig beweging voor een hogere kans op dementie en cognitieve veroudering zorgen. Wat opvalt, is dat deze zaken aangepast kunnen worden door veranderingen aan te brengen in leefstijl, zoals meer bewegen en gezonder eten.

Het aanpassen van onze leefstijl op lange termijn kan een grote uitdaging zijn. Technologische hulpmiddelen zouden mensen hierin kunnen ondersteunen. Uit eerder onderzoek blijkt dat huidige technologische hulpmiddelen vaak te algemeen zijn en het mensen niet enthousiast maakt om hun leefstijl blijvend aan te passen.

Met ons onderzoek willen we ontdekken hoe we technologische hulpmiddelen kunnen aanpassen aan de gebruiker. Hiermee willen we technologische hulpmiddelen motiverender maken, zodat het makkelijker wordt om aanpassingen te maken voor een gezonde leefstijl en dit vol te houden.

Met uw deelname aan dit onderzoek helpt u ons om beter te begrijpen hoe we samen technologische hulpmiddelen kunnen ontwerpen die aansluiten op de wensen en behoeften van mensen. Daarnaast willen we inzicht krijgen in wat mensen enthousiast maakt om te kiezen voor een gezonde leefstijl.

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?

Voor dit onderzoek neemt u één keer deel aan een groepsgesprek van ongeveer 2.5 tot 3 uur inclusief pauzes. De groep zal ongeveer uit 10 deelnemers en 2 onderzoekers bestaan. Dit groepsgesprek zal plaatsvinden in september 2023 op de Technische Universiteit Twente in Enschede (5 of 6 oktober 2023) en Radboud Universiteit in Nijmegen (28 of 29 september 2023). Aan welke van de twee dagen u wordt toegewezen is afhankelijk van uw beschikbaarheid en de hoeveelheid aanmeldingen.

Als u wordt uitgenodigd voor het groepsgesprek, vragen we u ter voorbereiding foto’s te maken over wat u (de)motiveert om een gezond leven te leiden, denkt u bijvoorbeeld aan activiteiten, voorwerpen of personen. Tijdens het groepsgesprek gaat u samen met andere groepsleden de foto’s bespreken die u tijdens uw voorbereiding heeft gemaakt. Daarna vragen we uw mening over verschillende strategieën voor gedragsverandering in technologie. We eindigen met een creatieve sessie waar u een ontwerp van uw eigen technologische hulpmiddel maakt.

Wilt u uitgebreider lezen wat u te wachten staat? Dat kan hier.

Wie kan er mee doen?

U kunt meedoen aan dit onderzoek wanneer u ouder bent dan 50 jaar, u de Nederlandse taal beheerst (spreken, lezen en schrijven) en in de buurt woont van Nijmegen of Enschede.

Daarnaast is het belangrijk dat u geïnteresseerd bent in een gezonde levensstijl en u geen neurologische aandoening heeft. Denkt u bij een neurologische aandoening bijvoorbeeld aan een dementie diagnose of verminderd functioneren door een hersenberoerte. 

U kunt zich aanmelden door hieronder op de knop voor ‘Onderzoek Nijmegen’ of ‘Onderzoek Enschede’ te klikken.

Wat staat er voor mij tegenover?

  • Na deelname aan het groepsgesprek ontvangt u een VVV-bon ter waarde van € 20,-
  • Tijdens het groepsgesprek krijgt u een gratis lunch aangeboden op het onderzoekscentrum. Er wordt rekening gehouden met dieetwensen en allergieën. Deze kunt u doorgeven als u voor het onderzoek bent uitgenodigd.
  • U levert een belangrijke bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek.

Hoe meld ik mij aan?

Wilt u zich aanmelden voor dit onderzoek? U kunt controleren of u mee kunt doen aan dit onderzoek, en uw interesse doorgeven door dit formulier in te vullen voor onderzoekslocatie Nijmegen of door dit formulier in te vullen voor onderzoekslocatie Twente.

Wilt u graag meer weten of heeft u vragen over het onderzoek? Dan kunt u een e-mail sturen naar mocia@donders.ru.nl voor locatie Nijmegen of mocia@utwente.nl voor locatie Enschede.

Team van onderzoekers

Het onderzoeksteam bestaat uit verschillende onderzoekers die het onderzoek coördineren en het groepsgesprek leiden. Naast het contactformulier kunt u ook altijd bij deze onderzoekers van de betreffende locatie terecht voor vragen of opmerkingen over het onderzoek.

Onderzoekscentrum Nijmegen

Logo Radboud Universiteit

Mariska van Pouderoijen
Coördinerend onderzoeker
mocia@donders.ru.nl

Onderzoekscentrum Enschede

Lara Siering
Coördinerend onderzoeker
mocia@utwente.nl

Nieuws

Op dit moment is er geen nieuws over dit onderzoek.

Meer over dit onderzoek

Logo Mocia

Op de hoogte blijven van wat wij doen? Houdt de website in de gaten en volg ons op social media.