eHealth: Motiverende technologische hulpmiddelen

Over dit onderzoek

Met dit onderzoek willen we ontdekken hoe technologische hulpmiddelen motiverender gemaakt kunnen worden, zodat deze een gezonde leefstijl kunnen ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan het ondersteunen van uw voeding, beweging, slaap, stress, sociale interactie. Daarnaast zijn we ook benieuwd naar persoonlijke voorkeuren en behoeftes van 50-plussers met betrekking tot technologische hulpmiddelen. Onder technologische hulpmiddelen verstaan we apps, slimme horloges, en andere apparaten die bijvoorbeeld hartslag of stappen kunnen meten en daardoor inzicht geven in uw leefstijl.  

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoekers van de Radboud Universiteit (onderzoekscentrum Donders Instituut) in Nijmegen en van de Technische Universiteit Twente in Enschede.  

Logo Radboud Universiteit

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

De gemiddelde levensverwachting van mensen blijft nog steeds stijgen. Als gevolg hiervan krijgen steeds meer mensen een ongeneeslijke hersenziekte, zoals dementie. Ook steeds meer mensen merken dat hun geheugen of denkvermogen slechter wordt bij het ouder worden; dit wordt cognitieve veroudering genoemd.

Omdat er nog geen medicijn of genezingsmogelijkheid is gevonden voor dementie of cognitieve veroudering, wordt er veel onderzoek gedaan om de ontwikkeling van deze ouderdomsziektes te voorkomen of te vertragen. We weten dat overgewicht, een hoge bloeddruk, diabetes type-2, en weinig beweging voor een hogere kans op dementie en cognitieve veroudering zorgen. Wat opvalt, is dat deze zaken aangepast kunnen worden door veranderingen aan te brengen in leefstijl, zoals meer bewegen en gezonder eten.

Het aanpassen van onze leefstijl op lange termijn kan een grote uitdaging zijn. Technologische hulpmiddelen zouden mensen hierin kunnen ondersteunen. Uit eerder onderzoek blijkt dat huidige technologische hulpmiddelen vaak te algemeen zijn en het mensen niet enthousiast maakt om hun leefstijl blijvend aan te passen.

Met ons onderzoek willen we ontdekken hoe we samen technologische hulpmiddelen kunnen ontwerpen die aansluiten op de wensen en behoeften van mensen. Ook willen we inzicht krijgen in wat mensen enthousiast maakt om te kiezen voor een gezonde leefstijl. Hiermee willen we technologische hulpmiddelen motiverender maken, zodat het makkelijker wordt om aanpassingen te maken voor een gezonde leefstijl en dit vol te houden.

Hoe ging het onderzoek in zijn werk?

Dit onderzoek had de vorm van groepsgesprekken (focusgroepen) met ieder 10 personen en 2 deelnemers. In totaal zijn 4 groepsgesprekken georganiseerd. Voor dit onderzoek namen deelnemers één keer deel aan een groepsgesprek van ongeveer 2.5 tot 3 uur inclusief pauzes. Twee groepsgesprekken vonden plaats bij de Technische Universiteit Twente in Enschede (5 of 6 oktober 2023) en twee groepsgesprekken op bij de Radboud Universiteit in Nijmegen (28 of 29 september 2023).

Deelnemers van het groepsgesprek, zijn gevraagd ter voorbereiding foto’s te maken over wat hen (de)motiveert om een gezond leven te leiden. Denk bijvoorbeeld aan activiteiten, voorwerpen of personen. Tijdens het groepsgesprek gingen deelnemers samen de foto’s bespreken die zij tijdens hun voorbereiding hadden gemaakt. Daarna is hun mening gevraagd over verschillende strategieën voor gedragsverandering in technologie. Het onderzoek eindigde met een creatieve sessie waar deelnemers een ontwerp van hun eigen technologische hulpmiddel maakten.

Wilt u uitgebreider lezen wat deelnemers van dit onderzoek hebben gedaan? Dat kan hier.

Wie kon er meedoen?

Voor dit onderzoek kunt u zich niet meer inschrijven omdat de onderzoekers alle benodigde deelnemers gevonden hebben en daarmee alle groepen gevuld zijn.

Deelnemers konden meedoen aan dit onderzoek wanneer zij ouder waren dan 50 jaar, zij de Nederlandse taal beheersten (spreken, lezen en schrijven) en in de buurt woonden van Nijmegen of Enschede.

Daarnaast was het belangrijk dat deelnemers geïnteresseerd waren in een gezonde levensstijl en zij geen neurologische aandoening hadden, zoals dementie of verminderd functioneren door een hersenberoerte. 

Ook meedoen aan hersenonderzoek?

De werving van nieuwe deelnemers voor het eHealth-onderzoek is afgerond. Dit betekent dat we geen nieuwe aanmeldingen meer aannemen.

Heeft u wel interesse om deel te nemen aan hersenonderzoek? Meldt u dan aan bij Hersenonderzoek.nl. Dit is een online platform waar gezonde mensen en patiënten zich kunnen inschrijven om aan te geven dat ze interesse hebben in deelname aan hersenonderzoek.

Team van onderzoekers

Het onderzoeksteam bestaat uit verschillende onderzoekers die het onderzoek coördineren en het groepsgesprek leiden. Naast het contactformulier kunt u ook altijd bij de onderzoekers van de betreffende locatie terecht voor vragen of opmerkingen over het onderzoek. Zie hiervoor onderstaande e-mailadressen.

Onderzoekscentrum Nijmegen

Logo Radboud Universiteit

Mariska van Pouderoijen
Coördinerend onderzoeker
mocia@donders.ru.nl

Onderzoekscentrum Enschede

Lara Siering
Coördinerend onderzoeker
mocia@utwente.nl

Nieuws

Op dit moment is er geen nieuws over dit onderzoek.

Meer over dit onderzoek

Logo Mocia

Op de hoogte blijven van wat wij doen? Houdt de website in de gaten en volg ons op social media.