COMBI: Vitamines voor de darmen en hersengezondheid

Over dit onderzoek

Dit onderzoek duurt 8 weken, waarin deelnemers 6 weken voedingssupplementen zullen innemen. Als u mee wilt doen aan het onderzoek overlegt u samen met de onderzoeker wanneer dit ú het beste uitkomt. De start van het onderzoek is dus flexibel! 

In dit onderzoek willen we bekijken hoe veranderingen in de darmgezondheid zorgen voor veranderingen in de hersenen en het geheugen. Daarnaast zijn we ook benieuwd naar veranderingen in de bloedwaarden, in de ontlasting en in de urine, omdat we denken dat deze veranderingen samenhangen met de veranderingen in de hersenen.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoekers van de Radboud Universiteit (onderzoekscentrum Donders Instituut) in Nijmegen en van de Universiteit van Wageningen.

Logo Radboud Universiteit
Wageningen University and Research

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

De gemiddelde levensverwachting van mensen blijft nog steeds stijgen. Als gevolg hiervan krijgen steeds meer mensen een ongeneeslijke hersenziekte, zoals dementie. Ook steeds meer mensen merken dat hun geheugen of denkvermogen slechter wordt bij het ouder worden; dit wordt cognitieve veroudering genoemd.

Omdat er nog geen medicijn of genezingsmogelijkheid is gevonden voor dementie of cognitieve veroudering, wordt er veel onderzoek gedaan om de ontwikkeling van deze ouderdomsziektes te voorkomen of te vertragen. We weten nu dat darmgezondheid mogelijk een belangrijke rol speelt in hersengezondheid. Wat opvalt, is dat darmgezondheid aangepast kan worden door het slikken van bepaalde voedingssupplementen of veranderingen aan te brengen in uw voeding.

Er zijn eerdere onderzoeken uitgevoerd die hebben aangetoond dat veranderingen in de darmgezondheid, inderdaad kan zorgen voor verbeteringen in de hersengezondheid en het geheugen. Het is echter nog niet duidelijk wat er precies verandert in de hersenen na veranderingen in de darmgezondheid, en hoe de rest van het lichaam hieraan bijdraagt. Hier willen wij graag meer over te weten komen.

Wij willen de veranderingen in de hersenen die zorgen voor een verbeterde geheugenprestatie in kaart brengen. Daarnaast willen wij onderzoeken of deze veranderingen in de hersenen ontstaan via veranderingen in de rest van het lichaam, zoals gemeten in bloed, ontlasting en urine.

Met uw deelname aan dit onderzoek helpt u ons om beter te begrijpen hoe verbetering van darmgezondheid invloed heeft op een gezond brein en gezond ouder worden.

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?

Voor dit onderzoek gaat u 2 keer op bezoek bij het Donders Instituut in Nijmegen en 2 keer naar het onderzoekscentrum van de Wageningen Universiteit. Twee van deze bezoeken vinden plaats in de eerste week van het onderzoek, de andere 2 bezoeken vinden plaats in de laatste week van het onderzoek.  De bezoeken in Nijmegen duren ongeveer 4 uur, en de bezoeken in Wageningen zullen ongeveer 1 uur duren. Tijdens de bezoeken wordt onder andere een MRI-scan uitgevoerd, worden geheugentesten en bloed afgenomen en vult u vragenlijsten in. Daarnaast wordt u twee keer gevraagd om 3 keer uw ontlasting en 1 keer uw ochtendurine op te vangen.

Tussen bovenstaande onderzoeken door, volgt u de darminterventie waarbij u dagelijks een voedingssupplement inneemt bij uw ontbijt. Deze interventie is erop gericht om voor verbeteringen in uw darmgezondheid te zorgen via vitamines. Omdat wij graag willen onderzoeken wat het verschil in effect is tussen mensen die het voedingssupplement met vitamines voor de darmen gebruiken en mensen die dit niet doen, zal het onderzoek uit twee groepen bestaan. De ene helft van de deelnemers zal het vitaminesupplement (B2, B3, B6, B9, C en D3) innemen, en de andere helft zal een controle supplement innemen. Uzelf en de onderzoekers zullen niet op de hoogte zijn in welke groep u valt tijdens het onderzoek.

Bij dit onderzoek verwachten wij geen bijwerkingen of nadelige effecten op uw gezondheid.

Wilt u uitgebreider lezen wat u te wachten staat? Dat kan hier.

Wie kan er mee doen?

U kunt meedoen aan dit onderzoek wanneer u tussen de 60 en 75 jaar oud bent, u de Nederlandse taal beheerst (spreken, lezen en schrijven), en u bereid bent naar de onderzoekscentra in Nijmegen en Wageningen te reizen voor de 4 onderzoeken.

Daarnaast is het belangrijk dat u minimaal twee risicofactoren voor cognitieve achteruitgang heeft die u kunt veranderen. Risicofactoren zijn zaken die bijdragen aan het ontstaan van achteruitgang. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een te hoog cholesterol, overgewicht, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten of weinig bewegen. 

Hier kunt u lezen wat zaken zijn waardoor u niet mee kunt doen aan het onderzoek.

Wat staat er voor mij tegenover?

  • Na deelname aan de eerste afspraak en thuismetingen ontvangt u een financiële vergoeding van €152,-.
  • U ontvangt een vergoeding van uw reiskosten (tot max. 50 km per enkele reis).
  • U levert een belangrijke bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek.

Hoe meld ik mij aan?

Wilt u zich aanmelden voor dit onderzoek? U kunt controleren of u mee kunt doen aan dit onderzoek, en uw interesse doorgeven door dit formulier in te vullen.

Indien u geschikt bent voor deelname, zal de onderzoeker samen met u een moment inplannen om te starten met het onderzoek.

Team van onderzoekers

Tijdens het onderzoek kunt u de volgende onderzoekers ontmoeten. Dit zijn ook de mensen die u telefonisch te spreken krijgt en aan wie u uw vragen kunt stellen.

Onderzoekscentrum Nijmegen

Logo Radboud Universiteit
Profielfoto Lianne Remie

Lianne Remie
Coördinerend onderzoeker
combi@ru.nl

Nele Ziegler
Onderzoeksassistent
combi@ru.nl

Profielfoto Mark van Loenen

Mark Ruben van Loenen
Onderzoeker
combi@ru.nl

Onderzoekscentrum Wageningen

Wageningen University and Research
Mara profielfoto

Mara van Trijp
Onderzoeker
combi@ru.nl

Profielfoto Mechteld Grootte Bromhaar

Mechteld Grootte-Bromhaar
Lab analist
combi@ru.nl

Meer over dit onderzoek

Logo Mocia

Op de hoogte blijven van wat wij doen? Houdt de website in de gaten en volg ons op social media.