HELI: Hersenfuncties na een leefstijlinterventie
Over dit onderzoek
Dit onderzoek duurt 28 weken (ongeveer 6 maanden) en heeft de vorm van een leefstijlinterventie. Een leefstijlinterventie is een programma waarin informatie en opdrachten worden gegeven om succesvol te werken aan een gezonde(re) leefstijl.
In dit onderzoek willen we bekijken hoe veranderingen in leefstijl (bijvoorbeeld: voeding, beweging, slaap, stress) zorgen voor veranderingen in de hersenen en het geheugen. Daarnaast zijn we ook benieuwd naar veranderingen in de bloedwaarden, in de ontlasting en in de urine, omdat we denken dat deze veranderingen samenhangen met de veranderingen in de hersenen.
Dit onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoekers van de Radboud Universiteit (onderzoekscentrum Donders Instituut) in Nijmegen en van de Universiteit van Wageningen.
Waarom is dit onderzoek belangrijk?
De gemiddelde levensverwachting van mensen blijft nog steeds stijgen. Als gevolg hiervan krijgen steeds meer mensen een ongeneeslijke hersenziekte, zoals dementie. Ook steeds meer mensen merken dat hun geheugen of denkvermogen slechter wordt bij het ouder worden; dit wordt cognitieve veroudering genoemd.
Omdat er nog geen medicijn of genezingsmogelijkheid is gevonden voor dementie of cognitieve veroudering, wordt er veel onderzoek gedaan om de ontwikkeling van deze ouderdomsziektes te voorkomen of te vertragen. We weten dat overgewicht, een hoge bloeddruk, diabetes type-2, en weinig beweging voor een hogere kans op dementie en cognitieve veroudering zorgen. Wat opvalt, is dat deze zaken aangepast kunnen worden door veranderingen aan te brengen in leefstijl, zoals meer bewegen en gezonder eten.
Er zijn eerdere onderzoeken uitgevoerd die hebben aangetoond dat veranderingen in leefstijl, inderdaad een positief effect hebben op het geheugen. Het is alleen nog niet duidelijk wat er precies verandert in de hersenen na zulke veranderingen in leefstijl, die uiteindelijk zorgen voor verbeteringen in geheugen. Wij willen hier graag meer over te weten komen.
Wij willen de veranderingen in de hersenen die zorgen voor een verbeterde geheugenprestatie in kaart brengen. Daarnaast willen wij onderzoeken of deze veranderingen in de hersenen ontstaan via veranderingen in de rest van het lichaam, zoals gemeten in bloed, ontlasting en urine.
Met uw deelname aan dit onderzoek helpt u ons om beter te begrijpen hoe verbetering van leefstijl invloed heeft op een gezond brein en gezond ouder worden.
Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?
Voor dit onderzoek gaat u 2 keer op bezoek bij het Donders Instituut in Nijmegen en 2 keer naar het onderzoekscentrum van de Wageningen Universiteit. Twee van deze bezoeken vinden plaats in de eerste 2 weken van het onderzoek, de andere 2 bezoeken vinden plaats in de laatste 2 weken van het onderzoek. Al deze bezoeken duren ongeveer 3 á 4 uur. Tijdens de bezoeken wordt onder andere een MRI-scan uitgevoerd, worden geheugentesten, bloed en een ademtest afgenomen en vult u vragenlijsten in. Daarnaast wordt u twee keer gevraagd om 3 keer uw ontlasting en 1 keer uw ochtendurine op te vangen.
Tussen bovenstaande onderzoeken door, volgt u de leefstijlinterventie. Deze leefstijlinterventie is erop gericht om voor verbeteringen in uw leefstijl te zorgen, en om informatie te bieden op welke manier leefstijl precies effect kan hebben op uw hersengezondheid. Het is hiervoor belangrijk dat u een beetje weet hoe u gebruik maakt van internet, apps en digitale apparaten (zoals een computer). Tijdens de leefstijlinterventie komen verschillende onderdelen aan bod, zoals dieet, beweging, slaap, stress en geheugen.
Bij dit onderzoek verwachten wij geen bijwerkingen of nadelige effecten op uw gezondheid.
Wilt u uitgebreider lezen wat u te wachten staat? Dat kan hier.
Wie kan er meedoen?
U kunt meedoen aan dit onderzoek wanneer u tussen de 60 en 75 jaar oud bent, u de Nederlandse taal beheerst (spreken, lezen en schrijven), en u in de buurt woont van de onderzoekscentra in Nijmegen en Wageningen.
Daarnaast is het belangrijk dat u minimaal twee risicofactoren voor cognitieve achteruitgang heeft die u kunt veranderen. Risicofactoren zijn zaken die bijdragen aan het ontstaan van achteruitgang. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een te hoog cholesterol, overgewicht, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten of weinig bewegen.
Hier kunt u lezen wat zaken zijn waardoor u niet mee kunt doen aan het onderzoek.
Wat staat er voor mij tegenover?
- Na deelname aan de eerste afspraak en thuismetingen ontvangt u een financiële vergoeding van €150,- .
- U ontvangt een vergoeding van uw reiskosten (tot max. 50 km per enkele reis).
- U levert een belangrijke bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek.
Hoe meld ik mij aan?
Dit onderzoek is officieel begonnen. Dat betekent dat deelnemers zich al aangemeld hebben, maar dat we ook nog nieuwe deelnemers zoeken!
De eerste groepen met deelnemers zitten ondertussen vol, en zijn begonnen met de leefstijlinterventie.
Wel zoeken wij nog mensen voor de groepen die later beginnen, namelijk: een groep die medio februari/maart 2023 begint en een groep die medio juni/juli 2023 begint.
Wilt u alvast uw interesse voor deelname aan dit onderzoek doorgeven? Dit kan! U kunt controleren of u mee kunt doen aan dit onderzoek, en uw interesse doorgeven door dit formulier in te vullen.
Let op! Momenteel hebben wij te maken met grote drukte, dus kan het wat langer duren voor een onderzoeker contact met u opneemt. Dit betekent niet dat wij u vergeten zijn, we nemen vanzelf contact met u op.
Team van onderzoekers
Tijdens deze studie kunt u de volgende onderzoekers ontmoeten. Dit zijn de mensen die de uitvoer van dit onderzoek coördineren, of die u bij de verschillende lichamelijke onderzoeken begeleiden. Ook kunt u bij deze onderzoekers altijd terecht voor vragen of opmerkingen over deze studie.
Onderzoekscentrum Nijmegen
Onderzoekscentrum Wageningen
Mara van Trijp
Onderzoeker
Wageningen Universiteit & Research
Kirsten Krüger
Onderzoeker
Wageningen Universiteit & Reserach
Mechteld Grootte-Bromhaar
Lab analist
Wageningen Universiteit & Research