Partners

De samenwerkingen binnen MOCIA bestaan uit verschillende universiteiten en maatschappelijke en industriële partners. Alleen met kennis vanuit verschillende partijen kunnen we het doel bereiken om een ​​effectieve, duurzame, motiverende leefstijlinterventie voor Nederlandse ouderen te ontwerpen. Dat maakt de combinatie van de betrokken partners zo waardevol.

Hoofdfinancier


NWO

Subsidieverlener: Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Academische partners


Radboud Universiteit

Wij willen het beste halen uit de wetenschap, uit anderen en onszelf. Waarom? Omdat dit hard nodig is voor de wereld om ons heen. Daarom is Radboud Universiteit MOCIA gestart. Hierin bestuderen wij welke factoren voorspellend zijn voor een succesvolle leefstijlinterventie in ouderen en welke hersenprocessen hierbij een rol spelen.


Alzheimercentrum Amsterdam

De missie van Alzheimercentrum Amsterdam is om dementie bespreekbaar en behandelbaar te maken en het liefst te voorkómen. Ook leefstijl speelt daarbij een rol. MOCIA geeft ons de kans om aan te sluiten bij de World-wide FINGER beweging met als doel leefstijl interventies in te zetten om cognitieve achteruitgang te voorkómen.


Hogeschool Arnhem Nijmegen

Leefstijl is belangrijk in zowel de preventie als de behandeling van ziekte. MOCIA bestaat o.a. uit een toegepast wetenschappelijk onderzoek, een praktisch leefstijlprogramma waarin meerdere disciplines samenwerken aan het verbeteren van leefstijl, ondersteund door (nieuwe) technologie. Hiermee hopen wij deelnemers te kunnen motiveren tot gedragsverandering en te kunnen bewijzen hoe belangrijk leefstijl is voor behoud van een goede mentale gezondheid.


Universiteit Maastricht

Het Maastricht UMC+ heeft leefstijl en preventie hoog staan. In het Alzheimer Centrum Limburg doen we veel onderzoek naar leefstijl en het ontstaan van hersenziektes zoals Alzheimer. Uit deze inzichten ontwikkelen we nieuwe manieren om de hersenen tot op late leeftijd gezond te houden. MOCIA sluit dan ook perfect aan bij deze doelstellingen.


Radboud Universitair Medisch Centrum

Het Radboudumc wil voorop lopen in de ontwikkeling van innovatieve, duurzame en betaalbare gezondheidszorg. Hierin zijn gezondheidsbevordering en preventie belangrijke thema’s. Binnen het Radboudumc Alzheimer Centrum doen we onderzoek vanuit de visie dat cognitieve achteruitgang een complex proces is, waarbij meerdere oorzaken een rol spelen. De aanpak van het MOCIA project, waarin een gepersonaliseerde interventie zich op meerdere componenten van een gezonde leefstijl richt, past hier goed bij.


Universitair Medisch Centrum Groningen

Ons onderzoek richt zich op de determinanten van actief en gezond oud worden, waarbij leefstijl een belangrijke determinant is. Onze rol binnen het MOCIA project is het onderzoeken van de effectiviteit van een multi-domein leefstijlinterventie op het cognitief functioneren van ouderen, waarbij wij specifiek kijken naar de rol van het beweeg- en zitgedrag op het cognitief functioneren.


Universiteit Twente

Gezondheid is een kernthema voor de Universiteit Twente die een thuis vindt in het Technisch Medisch Centrum. Ons onderzoeksprogramma Gepersonaliseerde eHealth Technology heeft tot doel de technologische vooruitgang te gebruiken om innovatieve gepersonaliseerde eHealth-diensten te creëren die substantieel bijdragen aan een duurzame, efficiënte en effectieve gezondheidszorg voor alle burgers.


Wageningen Universiteit

De missie van de WUR is “to explore the potential of nature to improve the quality of life”. Binnen MOCIA willen we onderzoeken hoe gepersonaliseerde dieet en leefstijl factoren het functioneren van de hersenen beïnvloedt. Met de vernieuwde inzichten willen we bijdragen aan gezond ouder worden.

Co-financiering partners


Alzheimer Nederland

Alzheimer Nederland werkt aan een toekomst zonder dementie. Iedereen wil weten hoe ze het risico op dementie kunnen verkleinen en hoe ze een gezonde leefstijl ook vol kunnen houden. Als partner van dit onderzoek kan Alzheimer Nederland de resultaten meteen beschikbaar te maken voor een groot publiek.


Danone Nutricia

Wij zijn ervan overtuigd dat voeding een krachtig middel is om onze gezondheid te ondersteunen. Het MOCIA-project met daarin de FINGER-NL studie, is een prachtig voorbeeld van een innovatieve samenwerking met de focus op gezond ouder worden. Met gezamenlijk onderzoek zetten we ons in om steeds beter te begrijpen hoe voeding binnen een gezonde leefstijl bijdraagt aan behoud van gezonde hersenen.


dsm-firmenich

Bij dsm-firmenich hebben we een diepgaand begrip van de voedingsbehoeften van mensen in elke fase van hun leven. We ontwikkelen doelgerichte wetenschappelijk onderbouwde producten om de groeiende wereldbevolking gezond te houden. Daarom hebben we besloten om deel te nemen aan het MOCIA-project en bij te dragen aan oplossingen om cognitieve achteruitgang te voorkomen.


De Hersenstichting

De Hersenstichting zet alles op alles voor gezonde hersenen voor iedereen. We weten dat een gezonde leefstijl hiervoor heel belangrijk is. Met het MOCIA-project leren we welke leefstijlinterventies werken om cognitieve achteruitgang tegen te gaan. Zo kunnen we mensen een passende interventie te bieden om hun hersenen gezond te houden.


OnePlanet Research Center

OnePlanet Research Center ontwikkelt (digitale) technologische innovaties, onder meer op het gebied van voeding & gezondheid voor vroegdiagnostiek en preventieve gezondheid. Onderzoek binnen MOCIA op gebied van leefstijl en gezond oud worden, sluit hier mooi aan. OnePlanet kan helpen om de resultaten verder te ontwikkelen in applicaties.


Reckitt

Het MOCIA-project biedt een belangrijke kans om de huidige kennis over zowel de voorspelling als preventie van cognitieve achteruitgang bij oudere volwassenen te vergroten.


Salut

De missie van Salut is dat Nederlanders zich 5 jaar langer gezond voelen. Wij zetten in op leefstijl als dé manier om dit te bereiken. MOCIA biedt ons een kans om samen te werken met top-partners om de relatie tussen leefstijl en gezondheid te onderzoeken, en mensen te stimuleren om hier zélf mee aan de slag te gaan.

Project management


Next Food Collective

Next Food Collective begeleidt grote publiek-private onderzoeksprogramma’s voor de voedingssector. Met onze ervaring helpen we om goed samen te werken. Wij zorgen er voor dat alle projectpartners de resultaten krijgen waar ze op rekenen. Het MOCIA project is voor ons een kans om nieuwe partners enthousiast te maken voor onze manier van publiek-private samenwerking.

Logo Mocia

Op de hoogte blijven van wat wij doen? Houdt de website in de gaten en volg ons op social media.