Start FINGER-NL studie!

27 januari 2022

Wiesje van der Flier, projectleider van ‘FINGER-NL’ en Erik Scherder waren vanmiddag te gast in Tijd voor MAX. In deze uitzending vertelden zij waarom een gezonde leefstijl belangrijk is voor hersengezondheid en gaven zij het officiële startsignaal van de ‘FINGER-NL’-studie!

Vandaag is de officiële start van de FINGER-NL studie, een twee jaar durende interventie waarin onderzocht wordt wat het effect is van een combinatie van leefstijlaanpassingen op het denkvermogen van ouderen. De uitzending van Tijd voor Max kunt u hier terug kijken.

De FINGER-NL studie is onderdeel van het MOCIA project. In deze studie bundelen vijf Nederlandse onderzoekscentra de krachten tot één multi-domein leefstijlinterventie. De Wageningen Universiteit, Universiteit Maastricht, Radboud Universitair Medisch Centrum, Universitair Medisch Centrum Groningen en Alzheimercentrum Amsterdam zullen samen onderzoeken hoe leefstijlinterventies kunnen bijdragen aan het verbeteren van de hersengezondheid van ouderen.

Het nieuwe jaar gaat gepaard met goede voornemens,  waaronder het verbeteren van onze leefstijl. We weten al dat een betere leefstijl het risico op hart- en vaatziekten vermindert. Resultaten van de Finse studie genaamd ‘FINGER’ waren positief; de onderzoekers vonden dat een combinatie van lichaamsbeweging, gezond dieet, goede controle van de hart- en vaatgezondheid en geheugentraining de achteruitgang in het denkvermogen van ouderen kon voorkomen. Recent onderzoek laat zien dat andere leefstijlfactoren, waaronder beter slapen en voldoende ontspanning, mogelijk ook een positief effect kunnen hebben op het denkvermogen. In de FINGER-NL studie worden al deze leefstijlfactoren gecombineerd.

Elk centrum heeft haar eigen expertise. In dit filmpje vertellen de onderzoekers waar zij zich de komende jaren mee bezig gaan houden!


Foto: Omroep MAX
Bron: Omroep MAX

Deel dit artikel