Oratie professor dr. Esther Aarts

16 november 2022

Vandaag, 16 november 2022, heeft MOCIA-projectleider professor dr. Esther Aarts met haar inspirerende oratie: ‘Ik eet, dus ik ben’ over de wisselwerking tussen voeding, hersenen en gedrag, haar ambt als hoogleraar aan de Radboud Universiteit officieel aanvaardt. Wat zijn we trots op deze fantastische en welverdiende prestatie!

Esther Aarts is per 1 april 2022 benoemd tot hoogleraar Nutritional Neuroscience bij de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. Met haar interdisciplinair onderzoek op het grensvlak van de biologie, psychologie en hersenwetenschappen wil ze een bijdrage leveren aan het begrijpen en voorkomen van grote maatschappelijke problemen als overgewicht en cognitieve achteruitgang.

Wij feliciteren Esther van harte met deze bijzondere mijlpaal en wensen haar heel veel succes!

De oratie is hier terug te zien.

Over Esther Aarts

Esther Aarts (Eindhoven, 1980) studeerde biologie aan de Radboud Universiteit. In 2009 promoveerde zij met haar proefschrift ‘Resisting temptation: The role of the anterior cingulate cortex in adjusting cognitive control’ over de rol van de hersenen in gecontroleerd versus automatisch gedrag. 

Na een eerste postdoc aan het Radboudumc, ging Aarts van 2010 tot 2012 voor een postdoc naar de University of California in Berkeley. Bij terugkomst in Nederland startte ze haar eigen onderzoeksgroep in Food & Cognition op het Donders Institute voor Brain, Cognition and Behaviour, Centre for Cognitive Neuroimaging. Dit deed zij met diverse persoonlijke en publiek-private beurzen, waaronder een NWO Veni (2012), ERC starting grant (2019) en de NWO-crossover (2019). Aarts werkt samen met maatschappelijke en industriële partijen aan innovaties op het gebied van voeding en technologie voor het maken van gezonde keuzes en het behoud van gezonde hersenen. 

Meer informatie over Esther, haar publicaties en haar projecten zijn te vinden op haar persoonlijke website.

Deel dit artikel