Janny van der Heijden op bezoek bij MOCIA-onderzoekers van het Donders Instituut

3 februari 2023

Niemand minder dan ‘Heel Holland Bakt’-presentatrice Janny van der Heijden is op bezoek geweest bij het Donders Instituut van de Radboud Universiteit! Waarom? Dat lees je in dit artikel.

Voor haar nieuwe programma ‘Voeding en Ons Brein’ onderzoekt Janny de invloed van voedsel op het brein. Hoe belangrijk is voedsel voor ons brein en waardoor worden onze keuzes beïnvloed? Hoe reageren onze hersenen op de verleiding van eten en waarom kunnen we de verleiding van calorierijk eten vaak niet weerstaan?

Om antwoord te krijgen op deze vragen bezocht Janny MOCIA-onderzoekers bij het Donders Instituut. Hier ging zij in de MRI-scanner, waar ze erachter kwam of haar brein het meest reageert op zoet of hartig eten. Daarnaast sprak ze met professor dr. Esther Aarts over ons eetgedrag, de reactie van onze hersenen op de verleiding van eten én kreeg zij tips voor het weerstaan van de verleiding van calorierijk eten.

Janny van der Heijden met onderzoekers Mark, Esther en Judith in het MRI-lab van het Donders Instituut

Deelnemers gezocht voor onderzoeken

Wil jij meer leren over hoe leefstijl van invloed kan zijn op je hersengezondheid? En een belangrijke bijdrage leveren aan wetenschappelijk onderzoek? Doe dan mee aan één van onze onderzoeken: HELI of COMBI!

Met je deelname aan één van deze onderzoeken help je ons om beter te begrijpen hoe verbetering van leefstijl en darmgezondheid invloed heeft op een gezond brein en gezond ouder worden.

MRI-lab

HELI: Leefstijlonderzoek

Wat is de relatie tussen een gezond lichaam en gezonde hersenen? En waarom hebben aanpassingen in leefstijl effect op ons denkvermogen? Deze vragen hopen we met het HELI onderzoek te beantwoorden.

Met dit onderzoek krijg je ongeveer een halfjaar lang handvaten aangeboden om gezonde keuzes en aanpassingen te maken in je leefstijl. Je bezoekt 2 keer de onderzoekslocatie in Nijmegen en 2 keer de onderzoekslocatie in Wageningen. Tijdens deze bezoeken wordt onder andere een MRI-scan uitgevoerd, worden geheugentesten, bloed en een ademtest afgenomen en vul je vragenlijsten in.

COMBI: Darm-hersenonderzoek

Wat is de relatie tussen een gezond lichaam en gezonde hersenen? En hoe zorgen veranderingen in de darmgezondheid precies voor veranderingen in de hersenen? Deze vragen hopen we met het COMBI onderzoek te beantwoorden.

Bij dit 2 maanden durende onderzoek neem je 6 weken dagelijks een voedingssupplement in bij je ontbijt. Dit supplement zal vitamines voor de darmen bevatten, of een controle tablet zonder vitamines zijn. Daarnaast bezoek je 2 keer de onderzoekslocatie in Nijmegen en 2 keer de onderzoekslocatie in Wageningen. Tijdens deze bezoeken wordt onder andere een MRI-scan uitgevoerd, worden geheugentesten, bloed en ontlasting afgenomen en vul je vragenlijsten in.

TV-programma ‘Voeding en Ons Brein’

Benieuwd geworden naar de aflevering met de bijdrage vanuit het Donders Instituut? De eerste aflevering ‘Verleiding’ van het programma ‘Voeding en Ons Brein’ is te zien op vrijdag 10 februari om 16.15 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Alvast lezen waar andere afleveringen van ‘Voeding en Ons Brein’ over gaan? Dat doe je op de website van Omroep MAX.

Bron: Omroep MAX

Deel dit artikel