Blog: MOCIA op Wereld Alzheimercongres 2023

10 augustus 2023

Door: Lisa Waterink

Van 15 tot en met 20 juli vond het Wereld Alzheimercongres (Alzheimer’s Association International Conference, of ‘AAIC’) in Amsterdam plaats. Op dit congres werden ontzettend veel interessante ontwikkelingen gepresenteerd van onderzoeken naar Alzheimer en gerelateerde ziekten, te veel om allemaal op te noemen. Er was veel aandacht voor de uitkomsten van de medicijnen trials bij de ziekte van Alzheimer maar ook voor hersengezondheid en risico reductie middels leefstijlaanpassingen.

WW-FINGERS network meeting AAIC23

Een grote delegatie van de FINGER-NL onderzoekers bezocht de WW-FINGERS network meeting waarbij de voortgang van andere multi-domein leefstijl studies van over de hele wereld met elkaar werden gedeeld. Goed om van elkaar te leren over de uitdagingen die we tijdens het uitvoeren van deze trials tegenkomen. En erg inspirerend om zoveel onderzoekers met hetzelfde doel samen te zien.

Elke dag was er een postermarkt met meer dan 800 posters over zeer uiteenlopende onderwerpen, van celbiologie en genetica naar cognitie en volksgezondheid. Op deze postermarkt mocht ik de resultaten van de succesvolle werving van FINGER-NL aan de hand van een poster presenteren. Collega onderzoekers keken op van de voorspoedige werving van onze 1210 deelnemers!

LisaWaterink_Poster1

Daarnaast zijn grote aantallen internationale collega’s op bezoek geweest in Alzheimercentrum Amsterdam. Hier heb ik samen met FINGER-NL onderzoekers Sietske Sikkes en Mark Dubbelman een rondleiding gegeven aan de onderzoekers van Harvard Aging Brain Study.

Uniek dit jaar was natuurlijk dat het AAIC in mijn eigen woonplaats Amsterdam plaatsvond. Dus ik kon op de fiets met mijn poster onder de arm richting de RAI Amsterdam. Aan het eind van het congres was er voor het eerst op het AAIC een publiekslezing, georganiseerd door Alzheimer Nederland, waar hoogtepunten van het congres in het Nederlands werden gepresenteerd. Ook MOCIA-collega Sebastian Köhler gaf een lezing over onderzoek naar dementie risico reductie. Een samenvatting kunt u hier teruglezen.

Volgend jaar vind het AAIC plaats in Philadelphia (USA) waar ik hopelijk meer mooie resultaten van de FINGER-NL studie mag presenteren.

Deel dit artikel