Hoe een kurk verwijderen uit een wijnfles leidt tot hulp bij de bevalling – en de rol van patenten

June 6, 2024

PhD/Postdoc Dag Mei 2024

Geschreven door Wouter Kant en Wieske de Swart

Het was weer zover: de PhD/Postdoc dag van het MOCIA Consortium! De onderzoek(st)ers van verschillende werkpakketten ontmoetten elkaar dit keer in het kantoor van project management partner ‘Next Food Collective’, gelegen in het Agro Business Park in Wageningen. Next Food Collective begeleidt grote publiek-private onderzoeksprogramma’s voor de voedingssector. Door een samenwerking tussen universiteiten, onderzoeksinstituten en bedrijven wordt gezamenlijk onderzoek gedaan om de voeding van de toekomst duurzamer en gezonder te maken.

De dag begon met gezellig bijkletsen onder het genot van koffie en thee en het bespreken van de voortgang van het project. Met behulp van het MIRO-board kregen we inzicht in wat de verschillende werkpakketten voor elkaar kunnen betekenen.

PhD MIRO board
PhD workshop patenten, auteursrechten en handelsmerken

Na een heerlijke lunch bij Meet & Eat, met een overvloed aan broodjes, volgde een interessante workshop door Greer Wilson over patenten, auteursrechten en handelsmerken. Hier leerden we de verschillende voorwaarden voor een patent – zo mag je bijvoorbeeld zelf een idee nog niet publiek bekend gemaakt hebben voordat het patent is aangevraagd. Greer vertelde ons dat patenten kunnen voortvloeien uit de meest onwaarschijnlijke ideeën. Zo liet hij ons proberen om met een plastic zak een kurk uit de bodem van een wijnfles te halen (probeer het thuis of kijk dit filmpje). Dit idee leidde zowaar tot een uitvinding die nuttig kan zijn bij het ter wereld brengen van een baby!

Na deze gezellige en leerzame dag gingen we eten bij restaurant Onder de Linden, waar we konden napraten onder het genot van drankjes en borrelplanken vol met heerlijke hapjes. Het volgende PhD en Postdoc event vindt plaats in 2025, dan bij een andere consortiumpartner.

PhD dinner
PhD dinner

Share this article